Felipe de Souza Pahang Rangers MPFL 2024

Felipe de Souza ‘Ghaib’ Ketika Pahang Rangers Berpesta Gol

Felipe de Almeida Souza atau Felipe de Souza terlepas peluang terbaik untuk memintas Isaias Figueiredo untuk memimpin carta penjaring terbanyak Divisyen 1, Liga Premier Futsal Malaysia (MPFL) 2024 waima pasukannya cemerlang berpesta gol mengatasi Terengganu, 10-0.

Sebelum aksi terakhir pusingan pertama, Felipe berada di kedudukan teratas dengan 11 gol telah dipintas oleh pivot Shah Alam City itu apabila Isaias meledak hatrik, membantu pasukannya menang selesa 6-2 ke atas Sabah, seterusnya merekodkan 12 gol keseluruhan.

Felipe yang turun beraksi pada sebelah malam dijangka mudah untuk kembali ke takhta tatkala hanya berdepan cabaran Terengganu.

Benar bagai dikata, Terengganu dibelasah Pahang Rangers 10-0 di Stadium Tertutup SUKPA, Kuantan, namun Felipe gagal mencipta gol.

Saiful Nizam muncul sebagai penjaring hatrik diikuti tiga pemain yang melakar dua gol iaitu Murilo Saad, Harith Na’im dan Sufri Shamil, sementara Akmarulnizam Mohd Idris pula berjaya menyumbang satu gol. 10 gol yang dihasilkan adalah yang tertinggi di liga saat ini.

Sebelum ini, lapan gol adalah yang tertinggi dan telah dilakar oleh Johor Darul Ta’zim (JDT), Pahang Rangers (dua kali), Shah Alam City (dua kali) serta Selangor. Selain itu, Pahang Rangers juga berhasil melakar ‘clean sheets’ pertama mereka musim ini selepas tujuh perlawanan.

Sayangnya, Felipe tidak dapat menyumbang lebih iaitu muncul sebagai pendahulu carta penjaring terbanyak liga di pusingan pertama.

Pahang Rangers berada di tangga kedua selepas berakhirnya pusingan pertama dengan mengumpul 16 mata, lima mata di belakang JDT.

Start a Conversation