Category: Harimaumalaya

Faisal Halim Malaysia Harimau Malaya

Tahukah Anda, Faisal Halim Mula Dikenali Dengan Futsal?

Bintang sensasi Harimau Malaya, Faisal Halim tentunya amat dikenali dengan kelincahan dan gaya geleceknya yang memukau tetapi tahukah anda yang beliau mula dikenali tatkala bermain futsal dalam satu kejohanan di Pulau Pinang? Ini sedikit kisah mengenainya.

Bakatnya mula dihidu ketika di bangku sekolah rendah, tetapi bukanlah dalam sukan bola sepak tetapi di arena futsal terlebih dahulu.

Beliau pernah dikatakan akan gagal untuk menjadi pemain profesional dek kerana fizikalnya yang kecil dan rendah. Namun, itu tidak menghalang dirinya untuk mencuba nasib dalam bola sepak disamping beberapa sukan lain antaranya sepak takraw dan futsal.

Malah, beliau mewakili Pulau Pinang untuk pertandingan sepak takraw di peringkat Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia (MSSM).

Berkongsi kepada penulis, pengulas sukan di saluran Radio Televisyen Malaysia (RTM), Zachki Ahmad Suri berkata yang warga Pulau Pinang terutamanya di Seberang Jaya pernah dikejutkan dengan kemunculan pemain berbakat di pentas futsal dalam satu pertandingan.

Ada orang ‘call’ mintak saya turun Safira, tengok ada sorang budak ni baguih, masa tu dia darjah enam. Dia main futsal di Safira, tahun 2010 rasanya. Memang baguih. Dok tertanya-tanya, mai mana budak ni. Depa habaq budak Mengkuang,” cerita Zachki mengenainya.

Safira Sport Planet, Seberang Jaya sememangnya menjadi lokasi kepada pelbagai pertandingan futsal di Pulau Pinang sejak era 90-an lagi.

Jadi, jika terdapat pertandingan futsal, ia menjadi tumpuan warga sekitar untuk turun menyaksikan bakat-bakat tempatan mempamerkan kebolehan dan kemampuan masing-masing. Dan di sinilah, mereka menjadi saksi kemunculan Faisal yang baru berusia 12 tahun.

Daripada kecik tengok [Faisal], dia memang ada potensi. Masa tu dia dah ‘outstanding’. Masa main di Safira, semua mai nak tengok dia,” katanya.

Kini, Faisal sudah bergelar pemain regular Harimau Malaya. Namanya semakin melonjak tatkala beraksi bersama Terengganu selama dua musim seterusnya mengorak langkah mewarnai kancah bola sepak antarabangsa bersama seorang lagi bintang, Arif Aiman Hanapi.

Anak jati Mengkuang Titi itu kini merupakan aset penting buat negara dan pengendali, Kim Pan-gon menuju ke pentas Piala Asia 2023.

Penganalisis Senaraikan 3 Pemain Negara Paling Menyerlah Di Bawah Kendalian Kim Pan-gon

Walaupun tewas dalam perlawanan persahabatan menentang Singapura bulan lepas, namun kemenangan ke atas FIlipina pada aksi pertama persahabatan di Singapura pasti kita tidak akan kita lupakan.

Penganalisis bola sepak negara, Datuk Richard Scully melihat ada petanda positif selepas pasukan Harimau Malaya kini dikendalikan jurulatih baharu dari Korea Selatan, Kim Pan-gon.

Kemampuan Pan-gon dalam menyusun atur pemain-pemain negara tidak kira pemain muda mahupun senior menurut Richard sebagai sesuatu yang positif.

“Bagi saya, Pan Gon berjaya menyerap susun atur pemain muda dan lama, malah sumbangan Safiq dan Aidil masih diperlukan dalam skuad. Saya tidak melihat mereka di puncak kerjaya sebaliknya di puncak prestasi.

“Mungkin daripada segi fizikal dan kecergasan, pemain-pemain senior ini hanya dapat berada separuh masa di atas padang tetapi itu pun sudah memberi sumbangan besar kepada pasukan,” katanya kepada Utusan.

Dalam masa yang sama, Richard juga telah menyenaraikan tiga orang pemain yang pada pengamatan beliau sebagai pemain paling menyerlah dalam siri perlawanan persahabatan di Singapura itu.

“Bagi saya, pemain yang menyerlah ialah Arif Aiman, Luqman Hakim dan Syafiq Ahmad. Saya harap mereka diberi lebih banyak masa bermain pada masa akan datang,” katanya.

Harimau Malaya akan melalui aksi penting kempen Kelayakan Piala Asia 2023 yang dijadual berlangsung di Stadium Nasional, Bukit Jalil dari 8-14 Jun, di mana pasukan negara diletak dalam Kumpulan E bersama Bahrain, Turkmenistan dan Bangladesh. 

Arif Aiman Sentiasa Tak Puas Hati Dengan Prestasi Diri Sendiri

Disebalik konsistensi Johor Darul Ta’zim (JDT) dalam perjalanan Liga Super musim ini pastinya diwarnai dengan bakat memukau pemain muda mereka, Arif Aiman Hanapi.

Sehingga kini, Arif sudah turun dalam kesemua perlawanan Liga Super buat JDT dan walaupun belum menjaringkan sebarang gol, namun beliau sudah menghasilkan 5 bantuan gol.

Walaupun baru berusia 20 tahun pada tahun ini, namun kemampuan pemain muda ini tidak dapat dinafikan. Sumbangan beliau di atas padang sangat luar biasa. Arif sentiasa ada bersama ketika pasukan JDT menyerang mahu pun bertahan.

Ketika ditemubual media, Arif pamer mempamerkan satu semangat yang jitu apabila beliau sendiri tidak pernah berpuas hati dengan prestasi yang beliau tampilkan setiap perlawanan.

“Saya anggap performance saya, saya masih tak puas hati lagi. Setiap perlawanan, saya akan nilai diri saya. Kalau saya main baik, saya tetap menganggap saya bermain tidak baik.

“Saya tak akan berpuas hati dengan apa yang saya buat. Setiap perlawanan saya akan anggap penting untuk saya buat lebih baik sehingga saya jadi yang terbaik.” katanya ketika ditemubual oleh Astro Arena.

Mentaliti tidak pernah berpuas hati yang ada pada Arif ini wajar dijadikan contoh oleh pemain-pemain negara supaya sentiasa berusaha lebih gigih untuk mempamerkan aksi terbaik dalam setiap perlawanan yang dilalui.

Adakah 3 Pemain Berpengalaman Ini Akan Terus Tersisih Di Bawah Kendalian Kim Pan-gon?

Dalam siri perlawanan persahabatan di Singapura bulan lepas, pengendali skuad Harimau Malaya, Kim Pan-gon telah menyenaraikan skuad yang dianggap terbaik untuk membawa cabaran negara.

Namun begitu, semasa senarai nama pemain diumumkan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), ketiadaan tiga pemain berpengalaman yang sinonim dengan skuad kebangsaan menjadi persoalan. Adakah kudrat tiga pemain ini tidak lagi diperlukan dalam taktikal Pan-gon?

  1. Baddrol Bakhtiar

Seperti yang diketahui, Baddrol merupakan tunjang utama pasukan Kedah musim lalu dan merupakan penjaring terbanyak tempatan dalam saingan Liga Super 2021.

Prestasi beliau yang memukau musim lalu membawa kepada panggilan ke skuad kebangsaan ketika di bawah kendalian bekas jurulatih negara, Tan Cheng Hoe.

Namun begitu, Pan-gon membuat keputusan untuk tidak memanggil Baddrol dan membuat kejutan memanggil semula bekas kapten pasukan negara, Safiq Rahim.

2. Khairul Fahmi Che Mat

Bekas penjaga gol Melaka United ini sangat sinonim dengan panggilan ke skuad kebangsaan. Khairul Fahmi mempamerkan aksi terbaik pada musim lepas terutamanya apabila berjaya membantu pasukan Melaka United untuk mara ke separuh akhir Piala Malaysia.

Namun begitu, kecemerlangan musim lepas tidak membantu beliau untuk terpilih ke kem Harimau Malaya di bawah kendalian Kim Pan-gon.

Pan-gon telah membuat keputusan untuk membawa Farizal Marlias dan juga penjaga gol Selangor Khairulazhan ke Singapura bulan lepas. Selain itu, penjaga gol muda Terengganu FC, Rahadiazli dan juga penjaga gol PJ City, Kalamullah Al-Hafiz juga sentiasa berada dalam radar Pan-gon.

3. Guilherme de Paula

Penyerang naturalisasi negara ini kerap kali menjadi mangsa kritikan peminat bola sepak negara dan secara hakikatnya beliau masih belum berjaya menunjukkan aksi terbaik ketika menyarung jersi kebangsaan.

Walaupun musim lepas beliau berjaya mencetak 4 gol, namun musim ini beliau masih belum lagi diturunkan dan nama beliau dijangka akan terus disishkan oleh Pan-gon.

Dengan taktikal menyerang pantas yang digunakan Pan-gon, peratusan untuk Guilherme terpilih sangat tipis memandangkan kelajuan beliau tidak lagi seperti zaman kemuncak beliau.

Jadi, tiga nama ini berkemungkinan sedang dipantau oleh Pan-gon untuk menyarung jersi negara pada masa akan datang. Namun beberapa aspek terutamanya dari segi taktikal yang digunakan Pan-gon memungkinkan pemain-pemain ini akan terus disisihkan.

Masih relevan ataupun tidak buat skuad negara, segalanya terpulang kepada Pan-gon untuk memilih pemain terbaik supaya dapat membentuk skuad yang mantap. Misi ke Piala Asia 2023 akan menjadi medan terbaik buat Pan-gon membuktikan sesuatu kepada peminat bola sepak tanah air.

Piala AFF 2020 Menjadi Bukti Betapa Rapuhnya Benteng Pertahanan Harimau Malaya

Pada kejohanan Piala AFF 2020 tahun lepas, ternyata diakui bahawa Malaysia tidak menurunkan senarai pemain terbaik kerana beberapa pemain berhadapan masalah yang tidak dapat dielakkan. Antara posisi yang sangat goyah adalah posisi pertahanan.

Ketiadaan dua pemain Johor Darul Ta’zim (JDT) iaitu Matthew Davies dan Corbin-Ong pada kejohanan tersebut dilihat memberikan kesukaran buat bekas jurulatih negara, Tan Cheng Hoe untuk menurunkan barisan pertahanan terbaik Harimau Malaya.

Walaupun Malaysia berjaya mencipta kemenangan pada dua perlawanan awal, namun kelemahan barisan pertahanan Harimau Malaya jelas terserlah ketika perlawanan menentang Vietnam dan Indonesia.

Pada kejohanan Piala AFF itu, Tan Cheng Hoe kerap kali menggunakan Rizal Ghazali di bahagian pertahanan kanan dan Syahmi Safari di bahagian pertahanan kiri. Selain itu, Dion Cools juga membantu selaku pertahanan tengah.

Namun tidak pasti apa yang telah terjadi kerana barisan pertahanan negara sangat mudah ditembusi dan lebih menyedihkan kita telah tewas besar kepada musuh tradisi, Indonesia dengan keputusan 1-4.

Jurulatih baharu Harimau Malaya, Kim Pan-gon pasti ada pilihan tersendiri untuk membarisi barisan pertahanan skuad negara. Dalam siri perlawanan persahabatan di Singapura, prestasi pemain pertahanan semakin baik. Antara pemain yang menyerlah adalah Khuzaimi Piee dan juga Corbin-Ong.

Diharapkan pada pusingan Kelayakan Piala Asia 2023 di Kuala Lumpur nanti bakal menyaksikan barisan pertahanan terbaik yang akan menyarung jersi negara. Ditambah pula dengan kehadiran ribuan penyokong, sudah tentu para pemain lebih bersemangat.

Bahrain Tawarkan Kemudahan Latihan kepada Skuad Futsal Malaysia

Perkhabaran gembira sewaktu pertemuan antara Presiden Persatuan Bola Sepak Bahrain BFA dan Presiden FAM Datuk Hamidin Mohd Amin di Riffa, Bahrain malam tadi.

Tawaran untuk skuad futsal dan bolasepak wanita menggunakan kemudahan di Bahrain bagi mengadakan latihan diluar negara pada masa akan datang.

Turut serta dalam pertemuan 2 hala adalah Naib Presiden BFA Ali Ahmed yang ditemani oleh Setiausaha Agung BFA Ebrahim Saad Al Buainain dan Timb. Presiden FAM Datuk Wira Mohd Yusoff Mahadi.

FAM juga mengucapkan terima kasih kepada BFA kerana membantu dalam penyediaan latihan dan penginapan skud Harimau Malaya berlatih di Bahrain.

Sumber : BERNAMA

Senarai 22 Pemain Ke Kem Latihan Pusat Skuad Futsal Kebangsaan Menjelang SAT International Futsal Championship 2021 Di Bangkok, Thailand

BIL NAMAUMURPASUKAN (MPFL 2020)
1. MUHAMMAD SYAFIQ HAMZAH30PAHANG RANGERS
2. ABU HANIFFA HASAN30PAHANG RANGERS
3. MOHAMAD AWALLUDDIN MAT NAWI23PAHANG RANGERS
4. MOHD RIDZWAN BAKRI27PAHANG RANGERS
5. SAIFUL NIZAM MOHD ALI30PAHANG RANGERS
6. MOHD KHAIRUL EFFENDY MOHD BAHRIN34PAHANG RANGERS
7. MOHD AZWANN ISMAIL29PAHANG RANGERS
8. MUHAMMAD AL-MUSTAQIM NASRUDDIN27PAHANG RANGERS
9. MUHAMMAD SAAD ABDUL SANI23SELANGOR MAC
10. MUHAMMAD EKMAL SHAHRIN21SELANGOR MAC
11. MUHAMMAD FARIS MOHD JOHAN21SELANGOR MAC
12. MOHAMAD DANIAL ABDUL DAIN25SELANGOR MAC
13. MOHAMMAD HAFIZ RAMLE27SELANGOR MAC
14.SHAH AZMAN EKMAL SALEH23KUALA LUMPUR
15. MUHAMMAD TAUFIK ABDUL WAHAB20KUALA LUMPUR
16. MUHAMMAD HIKMAL FIRDAUS MUHAMMAD DARUL RIDZUAN24KUALA LUMPUR
17. MUHAMMAD SYAWAL SABARUDDIN24PERAK
18. MUHAMMAD FARIKH KHABIBOR RAHMAN24PERAK
19. YAZID KAMARUZUAN29PERAK
20. IQHMAL NAJMIE ISMAIL21PULAU PINANG
21. DINESHKUMAR A/L KUMARA RAJA22KL CITY
22. MUHAMAD ALIF MAT AMIN23TERENGGANU

Berdasarkan senarai 22 pemain tersebut, seramai 13 pemain berusia di antara 24 hingga 34 tahun manakala sembilan pemain berusia di antara 20 hingga 23 tahun yang mana Chun Yong mahu mencuba gandingan kombinasi pemain muda dan senior dalam skuad kali ini.

Sementara itu, sembilan pemain diletakkan dalam Senarai Bersedia untuk dipanggil sekiranya penggantian pemain dilakukan. Mereka terdiri daripada Azrul Hadee Mohd Taufiq, Syed Aizad Daniel Syed Nasir, Muhammad Azri Rahman (Selangor MAC), Mohd Noor Azrin Adnan, Mulhim Muqri Faisal (Kuala Lumpur), Sofian Kariansah, Mohd Zulhairi Haris (Sabah), Syahman Idris (Negeri Sembilan) dan Muhammad Farhan Khairul Anuar (Pahang Rangers).

Kem latihan pusat kali ini akan dibahagikan kepada tiga fasa iaitu Fasa 1 dari 19 hingga 30 April 2021, diikuti Fasa 2 dari 2 hingga 9 Mei dan seterusnya Fasa 3 iaitu fasa terakhir dari 14 hingga 17 Mei 2021. Skuad akhir 14 pemain seterusnya akan berlepas ke Bangkok pada 18 Mei 2021 untuk menjalani tempoh kuarantin selama tiga hari di sana sebelum memulakan saingan yang bermula pada 22 Mei 2021.

6 Perlawanan Futsal Untuk Anda Tengok Minggu ini!

Buat peminat futsal yang rindu untuk tengok perlawanan futsal, FiveTV membawakan kepada anda 6 perlawanan pra musim Malaysia Premier Futsal League 2021 bermula Rabu ini secara langsung.

4 pasukan akan terlibat dalam siri perlawanan pra musim ini iaitu pasukan Pahang Rangers, Sabah, Penang dan juga Kuala Lumpur City. Persediaan bagi menghadapi MPFL yang dijangka bermula pada Jun depan. Seperti kita tahu Pahang Rangers, Penang dan KL City merupakan pasukan yang bertanding di MPFL sebelum ini manakal Sabah bakal membuat debut nanti.

Bagi penonton yang mahu lihat perlawanan ini, FiveTV menawarkan pakej dengan harga RM 10 untuk sehari dua perlawanan atau untuk lebih jimat boleh dapatkan tiket untuk tonton semua perlawanan dengan harga RM 25.

Untuk pembelian tike anda boleh layari https://fivetv-play.com/tickets/ dan perlawanan ini semua anda boleh tonton menerusi aplikasi PLAY yang boleh download di Google Play atau pun Apple Store.

Berikut merupakan Jadual Perlawanan:
31 Mac
8.00pm Pahang Rangers FC vs Sabah FA
9.30pm Kuala Lumpur City FC vs Penang FA

2 April
8.00pm Kuala Lumpur City FC vs Pahang Rangers FC
9.30pm Penang FA vs Sabah FA

4 April
2:30pm Penang FA vs Pahang Rangers FC
4:00pm Kuala Lumpur City FC vs Sabah FA

Apakah ini petanda FAM dan Nike bakal memperkenalkan jersi terbaru skuad kebangsaan?

Kalau anda perasan laman sosial rasmi Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) baru-baru ini hadir dengan konten #throwback imbau kembali jersi Harimau Malaya. Melihat kepada konten ini sedikit sebanyak memberikan gambaran bahawa jersi baru Harimau Malaya akan diperkenalkan dalam masa terdekat ini.

Konten imbau kembali ini terdapat 14 siri yang menampilkan koleksi jersi Nike Harimau Malaya Home dan Away sejak 2007. Tahun 2007 adalah tahun pertama Harimau Malaya menggunakan jersi jenama Nike sehingga sekarang. Sebelum itu kita menggunakan jenama Adidas.

Sehingga jam 10 malam, 2 November FAM sudah memuat naik 12 siri jersi dan baki 2 lagi jersi dijangka akan dikongsikan hari ini. Selepas itu mungkin mereka akan mengumumkan tarikh pelancaran jersi ini yang kami rasakan akan dibuat secara maya berikutan Covid-19.

Pasti semua tak sabar untuk melihat jersi baru ini yang akan digunakan skuad Harimau Malaya bermula tahun depan. Adakah jersi yang tular baru-baru ini adalah rekaan jersi baru yang akan diperkenalkan nanti? Kalau sama pasti ini akan mengecewakan peminat yang rata-rata tidak suka dengan rekaan baru jenama Nike ini.

Apa-apa pun kita tunggu dan lihat!

Jersi baru skuad bola sepak kebangsaan dah sah ke belum?

Jersi baru skuad bola sepak kebangsaan dah sah ke belum?

Semalam kecoh di laman sosial selepas jersi baru yang dikatakan milik pasukan bola sepak kebangsaan sudah dijual. Berdasarkan pemerhatian kitorang gambar yang viral itu adalah di sebuah kedai sukan di Sabah.

Tapi yang menjadi persoalan sekarang masih tidak pasti adakah jersi sah akan digunakan skuad bola sepak kebangsaan sebab pihak Nike mahupun FAM sendiri belum ada mengeluarkan pengumuman rasmi lagi.

Kitorang jangkakan akan ada pengumuman rasmi dalam masa terdekat ini selepas pasukan jiran kita, Singapura baru saja melancarkan jersi baru mereka. https://www.facebook.com/singaporefootball/videos/1026937527780517

Kembali ke jersi retro 

Kalau betul gambar yang viral itu adalah design yang digunakan kitorang tengok ia seakan-akan jersi retro pasukan kebangsaan kita pada tahun 1978-1982 untuk jersi home. Plain yellow colour dan ada kolar di baju. Ketk itu jenaktia menggunakan jenama Umbro & Adidas. Untuk away pula new design idea, jersi berwarna hitam dan ada stripe kuning. 

Kredit Gambar: Rojak Daily

Kredit gambar : HarimauMalaya

Kredit gambar : HarimauMalaya

Ikut template jersi Australia?

Tengok balik gambar jersi sama seperti jersi Nike Home Austrlia yang telah dilancarkan September lepas. Warna kuning dan berkolar cuma Australia menggunakan warna Hijau di bahagian kolar tersebut.

Kredit gambar : Football Fashion

Sah atau tidak kita tunggu official announcement daripada Nike Malaysia & FAM nanti!