Category: Bintang

Thomas Dooley Lengkapkan Senarai Jurulatih Pasukan Liga Super 2021.

Tanda tanya siapa bakal membimbing pasukan Sri Pahang untuk kempen Liga Malaysia tahun ini akhirnya terjawab menerusi perkongsian Thomas Dooley di laman sosial dia.

Pengesahan ini turut disokong menerusi beberapa laporan media. Difahamkan Thomas Dooley sudah berada di Pahang dan dia akan memulakan tugasnya esok.

Thomas Dooley berasal daripada Jerman tapi dia pernah mewakili pasukan bola sepak USA pada tahun 1992 sehingga 1999. Dia juga pernah menjadi pembantu jurulatih pasukan USA pada 2011-2012 sebelum dilantik menjadi ketua jurulatih Filipina pada 2014-2018.Sebelum dia ke Sri Pahang, tahun lepas dia bersama pasukan Viettel FC dan membantu pasukan itu muncul juara Liga Vietnam buat kali pertama.

Ketua jurulatih sebelum ini, Dollah Salleh tetap kekal bersama Sri Pahang selaku Pengurus Pasukan dan turut akan membantu pasukan ini nanti adalah bekas jurulatih Shahzan Muda, Tajuddin Nor yang dilantik sebagai Pengarah Teknikal.

Dengan kehadiran Thomas Dooley ini maka lengkaplah kesemua jurulatih untuk pasukan-pasukan di Liga Super.Untuk musim 2020, Pahang menamatkan saingan liga di kedudukan ke-8. Semoga kehadiran jurulatih baru ini dapat membantu kembalikan zaman kegemilangan Sri Pahang FC.

Syahrian Abimanyu sertai keluarga Johor Darul Ta’zim. Siapakah beliau?

Pemain tengah daripada Indonesia Syahrian Abimanyu diperkenalkan sebagai pemain baru Johor Darul Ta’zim menerusi laman sosial mereka hari ni.

Dikenali dengan panggilan Abi, pemain berusia 21 tahun ini adalah pemain dalam rancangan jangka panjang pasukan. Memulakan karier di peringkat remaja bersama SSB Mandiri Jaya Bogor Jakarta Football Academy kemudia Abi sertai pasukan remaja Levante selama dua tahun di sana dan karier remaja dia berakhir bersama Persija Jakarta.

Untuk peringkat senior dia bermula dengan pasukan Sriwijaya sebelum memperkuatkan skuad Madura United pada tahun lepas. Abi juga merupakan pemain kebangsaan skuad Indonesia sejak 2013 lagi sehingga sekarang bermula dari skuad B-16, B-19 dan juga terkini dalam skuad B-23 tahun.

Antara nama pemain yang kurang dikenali di Malaysia, tapi sudah pasti Johor Darul Ta’zim sudah membuat ‘scouting’ dan melihat pemain ini sangat berpontensi untuk membantu pasukan.

Kami menjangkakan dia akan sertai pasukan awal tahun depan kerana Abi kini berada dalam latihan pusat skuad B-23 Indonesia sehingga hujung tahun ini. Cuma apa perancangan untuk pemain muda ini kita kena tunggu dan lihat. Sama ada dia akan sertai skuad utama ataupun pasukan JDT II.

Dari segi pemasaran, satu pembelian yang baik untuk meningkatkan fan base pasukan JDT dari kalangan penyokong Indonesia.

Saurav Singh Ikut Jejak Dua Pemain Malaysia ke Sepanyol

Sejak beberapa tahun ini boleh dikatakan banyak pemain bola sepak muda daripada Malaysia mencari peluang untuk membina kerjaya bola sepak di luar negara sama ada menyertai akademi mahupun sesi percubaan.

Baru-baru ini menurut laporan The Star, giliran pemain berusia 17 tahun, Saurav Singh menjadi pemain terbaru dari Malaysia yang terpilih untuk menyertai Malaga City FC Academy di Sepanyol.

Semuanya selepas video aksi pelajar Sekolah Antarabangsa Tenby ini berjaya menarik minat ketua ‘Performanc Analysis & Recruitment’ akademi tersebut dan memberikan tawaran kepada dia.

“Saya sangat gembira menerima tawaran daripada akademi ini. Saya berhasrat untuk memanfaatkan sepenuhnya peluang ini untuk mendapatkan pengalaman di antarabangsa dan meningkatkan kemahiran teknikal dan taktikal serta keadaan mental saya di bawah program bimbingan bertaraf dunia untuk menjadikan saya berjaya dalam bidang bola sepak profesional”, kata Saurav kepada The Star.

Malaga City FC ini adalah sebuah akademi berpengkalan di Malaga Sepanyol yang mengumpul pemain-pemain muda dari pelbagai negara. Mereka fokus untuk pembangunan pemain muda ini bukan saja dari segi bola sepak tapi juga akademik.

Untuk makluman sejak tahun 2016 lagi ada beberapa pemain daripada Malaysia yang mencuba nasib di akademi ini dan sekarang ada dua pemain muda kita bermain di sana iaitu Allee Putra Azril dan Imran Abdul Rahman. Mereka sudah berada di sana sejak September lepas.

Semoga mereka semua akan terus berusaha untuk mengejar cita-cita menjadi pemain bola sepak profesional. Tak mustahil juga nama-nama ini nanti bakal mewakili Malaysia satu hari nanti. Anda boleh terus ikuti perkembangan pemain-pemain muda kita ini di www.facebook.com/fcmalagacity.

Tamat perjalanan Mat Yo di Thailand. Terima kasih BG Pathum United!

Semalam merupakan perlawanan terakhir pusingan satu liga bola sepak Thailand dan sekaligus juga menjadi game terakhir untuk Norshahrul Idlan Talaha bersama pasukan BG Pathum United.

Mat Yo masih akan kekal berlatih bersama pasukan ini sehingga tamat baki kontrak hujung tahun ini. Dia dijangka akan pulang ke Malaysia awal tahun depan dan bakal bersama pasukan Sarawak United untuk saingan Liga Malaysia 2021.

Menurut data yang kami dapatkan di laman web rasmi liga bola sepak Thailand, daripada 15 perlawanan pusingan pertama Mat Yo bermain di 5 perlawanan, 6 perlawanan berada di barisan simpanan serta 4 perlawanan tidak disenaraikan.

“Alhamdulillah bukan persoalan main atau tidak, tapi kami sebuah keluarga yang sukar di cari ganti. Kami sangat rapat, score atau tidak bukan ukuran tapi kemenangan itu yang diraikan.”

Siapa sangka pasukan yang diwakili Mat Yo ini yang baru saja naik bermain di liga utama Thailand ini mampu memberikan kejutan dan saingan.Sehingga perlawanan semalam mereka terus berada di kedudukan pertama dengan mengumpul 41 mata. 13 menang dan 2 seri menjadikan mereka berkelebihan 7 mata perbezaan dengan pasukan no. 2 di liga, Port FC.

Menurut Mat Yo dia mahu pasukan ini terus berjaya dan muncul juara liga sekaligus dapatkan slot automatik Asia Champions League (ACL).“Saya bersyukur pada percaturan Allah SWT. Pinjaman yang sangat bernilai. Terima kasih pada keluara BG Pathum United.”

“Mereka akan sentiasa di hati saya. Pengurusan yang baik, tektikal yang baik, coach yang baik. Tak lupa juga rakan-rakan saya di sini yang sangat baik dengan saya dan keluarga saya. Terima kasih atas semua kenangan ini.”Apa-apa pun Mat Yo tetap sebahagian daripada kejayaan dan keluarga BG Pathum United.

Kenangan dan pengalaman di Thailand harap dapat dikongsi dengan pemain-pemain muda di Malaysia nanti.Usia bukan penghalang, jika ada rezeki mana tahu ada peluang untuk kembali ke Thailand. Semoga terus maju jaya buat Norshahrul Idlan Talaha!

Son Heung-Min ikut jejak Faiz Subri di Puskas Award

Semalam telah berlangsung FIFA Football Awards 2020 dan mesti semua sudah tahu keputusan pemenang-pemenang anugerah yang dipertandingkan.

Salah satu anugerah yang dipertandingkan adalah Puskas, jaringan gol terbaik yang mula diperkenalkan pada tahun 2009.
Untuk edisi kali ini pemain daripada Korea Selatan, Son Heung-Min diumumkan sebagai pemenang menerusi jaringan dia ketika membantu Tottenham Hotspurs menewaskan Bunrley di saingan Premier League.

Son berjaya mengetepikan gol pemenang tempat kedua dan ketiga iaitu Giorgian De Arrascaeta dan Luis Suarez. Kalau tengok rakaman video gol ini memang satu gol yang baik daripada Son, bermula dari bawah dia bawa bola mengatasi 7/8 pemain dan dengan tenang melakukan rembatan menewaskan penjaga gol untuk menjaringkan gol.

Tahniah Son! Selepas kejayaan ini terus teringat kenangan ataupun sejarah yang tercipta pada edisi 2016. Pada 2016 anak Malaysia diangkat sebagai pemenang anugerah ini, siapa lagi kalau bukan Faiz Subri! Jaringan luar biasa dia ketika bersama Penang berjaya menewaskan 9 calon yang lain antaranya Lionel Messi, Neymar dan Saul Niguez.

Kejayaan yang cukup bermakna bukan saja untuk Faiz tapi juga untuk Malaysia. Memang tak boleh lupa saat-saat kemenangan ini yang berlangsung di Switzerland pada tahun ini.

Apa yang lebih membanggakan Faiz bukan sahaja pemenang pertama dari Malaysia tapi yang pertama di Asia dan Son Heung-Min adalah yang kedua. Semoga satu hari nanti akan ada lagi calon atau jaringan yang terbaik daripada pemain Malaysia di anugerah ini.

Berikut merupakan senarai pemenang Anugerah Puskas:

2009 – Cristiano Ronaldo (Portugal)
2010 – Hamit Altintop (Turkey)
2011 – Neymar (Brazil)
2012 – Miroslav Stoch (Slovakia)
2013 – Zlatan Ibrahimovic (Sweden)
2014 – Jame Rodriguez (Colombia)
2015 – Wendell Lira (Brazil)
2016 – Faiz Subri (Malaysia)
2017 – Oliver Giroud (Perancis)
2018 – Mohamed Salah (Mesir)
2019 – Daniel Zsori (Hungary)
2020 – Son Heung-Min (Korea Selatan)

Traine by HIMsports bantu kekalkan kecergasan Khairul Effendy Bahrin

Dengan ketiadaan liga futsal ataupun ketika luar musim sebagai seorang pemain profesional amat penting bagi pemain tersebut memastikan keadaan mereka berada dalam keadaan baik.

Itu yang dilakukan kapten futsal negara, Khairul Effendy Bahrin @ Ayon yang menunjukkan satu contoh yang sangat baik bagi pemain-pemain futsal di luar sana. Kalau melihat kepada Instagram Ayon, boleh katakan setiap hari dia akan ‘update’ latihan yang dia lakukan.

Sama ada berlatih sendiri di rumah, lakukan larian jarak jauh dan juga melakukan sesi latihan di Traine by HIMsports.

Traine by HIMsports adalah sebuah pusat yang menawarkan khidmat memberikan latihan untuk meningkatkan prestasi atlet selain itu ia juga adalah pusat pemulihan serta fisioterapi yang berasal dari Korea.

Pusat ini telah menjadi pilihan banyak atlet profesional yang datang dari seluruh dunia dan mereka berjaya membantu atlet ini mencapai kembali berada dalam keadaan yang bersedia dan terbaik untuk sukan masing-masing.

Menurut Ayon di pusat ini mereka selalu membantu bukan saja dari segi latihan malah memberikan ilmu baru kepada dia.

“Latihan di sana mereka akan fokus kepada ‘strength’ dan coach akan variasikan corak latihan. Untuk latihan ‘strength’ mereka tak fokus menggunakan ‘gym equipment’ sahaja sebab untuk bina otot ini kalau tak ada ‘strength’ akan senang dapat kecederaan. Jadi pelbagai jenis latihan dilakukan untuk membina ‘strength’ ini.”

“Bagi pendapat Ayon berlatih di sini amat baik, program latihan yang mereka buat untuk Ayon memang berintensiti tinggi dan sedikit sebanyak membantu Ayon. Ayon akan berlatih di sini 2 kali seminggu.”

Satu contoh yang baik untuk diikuti, tapi ini semua berbalik kepada pemain itu sendiri. Inisiatif sendiri untuk melakukan latihan sendiri terutama ketika luar musim. Jika seseorang itu sudah berada di tahap yang baik mudah untuk dia kembali ke latihan penuh bersama pasukan nanti.

Bagi anda yang ingin tahu lebih lanjut tentang Traine by HIMsports boleh layari Instagram mereka di .instagram.com/trainebyhimsports.

Adam Nadzmi bakal ikut jejak Celine Chuang ke Eropah?

Baru-baru ini Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) ada berkongsi tentang pemain remaja wanita negara, Celine Chuang yang mencipta sejarah apabila menjadi pemain wanita pertama bermain bersama pasukan Bayern Munich B-17 di Jerman.

Kejayaan Celine ini adalah bermula daripada keputusan dia untuk menjalani latihan bersama BISP Cruzeiro Football Academy di Phuket dan masuk ke Sekolah Antarabangsa British Phuket (BISP).

Selepas 2 tahun bersama akademi ini di Thailand, dia mencuba nasib sertai sesi percubaan bersama Bayern Munich Februari lepas dan akhirnya tersenarai dalam 10 pemain baru Bayern Munich B-17 Wanita untuk musim 2020/2021.

Ini telah membuktikan BISP Cruzeiro Football Academy berjaya membantu perjalanan Celine Chuang dalam mencapai cita-citanya untuk menjadi pemain yang baik.

Selepas Celine Chuang mungkin selepas ini giliran Adam Nadzmi Zamri bakal ke eropah? Seorang lagi pemain remaja negara yang turut menjalani latihan bersama BISP Cruzeiro Football Academy ini.

Perjalanan Adam di akademi ini bermula April tahun lepas selepas dia menerima menerima biasiawa sukan Sekolah Antarabangsa British Phuket (BISP) sebanyak RM 120,000 setahun dan dalam masa akan menjalani latihan bola sepak bersama BISP Cruzeiro Football Academy di bawah program Program High Performance Team.

Ikut perancangan akademi ini, Adam akan berlatih di Thailand selama dua tahun sebelum diberi pilihan untuk meneruskan latihan di Eropah ataupun Amerika Syarikat selama empat tahun.

Jika semua berjalan lancar Adam akan meneruskan kariernya di luar nanti. Semoga berjaya dan kami tak sabar untuk melihat perjalanan karier penyerang muda daripada Pulau Pinang ini.

Biar Jasa Jadi Kenangan, Terima Kasih UKM. Misi Baru Asnan Ahmad!

Permulaan baru untuk Asnan Ahmad di kancah liga bola sepak Malaysia apabila pemain berusia 27 tahun ini diumumkan sebagai pemain baru Terengganu FC.

Asnan Ahmad merupakan kapten dan playmaker utama UKM FC sebelum ini di Liga Premier berjaya menarik perhatian coach Nafuzi Zain untuk memperkuatkan pasukan bagi misi saingan di Liga Super serta AFC Cup 2021 musim depan.

Pemain berasal Kedah pernah mencuba beberapa pemilihan bersama Perlis dan Kedah satu ketika dulu tapi tidak berjaya. Dia masuk ke Universiti Kebangsaan Malaysia untuk menyambung pelajaran dan memulakan karier bola sepak bersama pasukan UKM.

Bersama UKM sejak dari 2013 lagi. Bermula dari Liga IPT, Liga FAM dan juga Liga Premier. Satu perjalanan yang orang kata cukup indah buat Asnan yang selepas ini akan ke satu tahap yang lebih tinggi.

Asnan yang merupakan pemegang Ijazah Sarjana Muda Pendidikan dengan Kepujian Sukan Rekreasi juga seorang guru di Kulai. Sebelum ini dia berulang alik dari Kulai, Johor ke Bangi untuk menyertai latihan bersama pasukan.

Dengan adanya pasukan baru ini, Asnan pasti akan terus fokus 100% dengan TFC memandangkan mereka ada misi besar musim depan.

Asnan yang boleh juga bermain di beberapa posisi dijangka akan diletakkan di posisi tengah bertahan nanti.

Daripada tidak dikenali nama ini akan menjadi bualan dan perhatian penyokong-penyokong TFC untuk musim depan.

Tahniah Asnan dan terima kasih UKM! Selain UiTM, UKM juga telah membuktikan produk IPT adalah yang terbaik.

Jafri Firdaus Balik Mai Penang! Ready untuk Liga Super 2021.

Penyerang muda negara, Jafri Firdaus Chew diumumkan sebagai pemain baru pasukan Penang FC dengan kontrak selama satu musim.Bukan nama asing di Penang kerana Jafri merupakan anak jari negeri ini dan memulakan karier dia di Penang selepas bersama skuad Harimau Muda B.

Tahun ini Jafri sepatutnya bersama pasukan Kedah FA tapi difahamkan pasukan itu terpaksa menolak penyerang ini di saat akhir kerana Jafri tidak cukup cergas untuk memenuhi syarat utama kontrak pemain.

Disebabkan itu Jafri tiada pasukan dan tidak beraksi untuk tahun ini. Jafri yang sering menjadi tonggak utama skuad #HarimauMalaya B-23 satu ketika dulu pasti rindu dengan kancah bola sepak dan akan membuktikan semula kemampuan dia di Liga Malaysia musim depan.

Setakat ini, Penang FC telah mengumumkan Jafri Firdaus dan Ryuji Utomo sebagai pemain baru yang akan memperkuatkan pasukan ini selain membawa masuk Tromas Trucha dari Republick Czech sebagai ketua jurulatih mereka.

Semoga berjaya buat Jafri dan Penang FC!

4 Penjaga Gol Muda Yang Perlu Diberi Perhatian di Liga Malaysia 2021

4 Penjaga Gol Muda Yang Perlu Diberi Perhatian di Liga Malaysia 2021

Sekarang ni, terlalu banyak rumours tentang perpindahan pemain dan jurulatih dalam arena bola sepak tanah air. Normal la tu kan bila menjelang musim baru. Masing-masing nak mantapkan pasukan.

Jadi, hari ini kami nak kongsikan informasi tentang analisis mengenai penjaga gol muda kita yang pernah diturunkan dalam MSL20 menurut OptaJ. Analisis ini melihat dari sudut penampilan, minit permainan dan save percentage.

  1. Muhammad Rahadiazli bin Rahalim (Terengganu FC)
    • Membuat 5 penampilan
    • 438 minit dalam permainan
    • 75% save percentage

Penjaga gol termuda dalam liga Malaysia ketika ini yang berusia 19 tahun juga merupakan pelatih skuad kebangsaan B-19 diberi kepercayaan oleh Nafuzi Zain selaku ketua jurulatih TFC apabila disenaraikan kesebelasan utama pasukan itu.

First debut Rahadiazli bersama skuad senior TFC pada 1 Mac ketika menentang Perak. Walaupun tewas 1-3, namun prestasinya pada perlawanan itu memberi suntikan semangat baru buatnya.

Berdasarkan statistik penampilan penjaga gol TFC musim ini, Rahadiazli telah membuktikan dia mampu bersaing dengan penjaga gol utama TFC, Sharmiza Yusoff.

Sharmiza : 5 apps, 450 mins, 2 clean sheet
Rahadiazli : 5 apps, 437 mins, 2 clean sheet

Difahamkan, Rahadiazli telah menolak beberapa tawaran dari pasukan lain untuk terus beraksi di TFC musim depan. Dia bertekad untuk meningkatkan lagi prestasi sebelum pasukannya beraksi dalam kancah Piala AFC 2021.

  1. Muhammad Azri bin Abdul Ghani (Kedah)
    • 3 penampilan
    • 210 minit dalam permainan
    • 85.71% save percentage

Penjaga gol skuad B-19 negara yang menjuarai Kejuaraan AFF B-19 2018 ketika di bawah kendalian Bojan Hodak telah membuat 3 penampilan bersama skuad senior Kedah.

Azri Ghani merupakan penjaga gawang ke-3 untuk pasukan Kedah FA telah membuat penampilan pertama ketika menentang Melaka United pada Oktober lalu. Ianya memberi peluang kepada pemain muda ini turun beraksi apabila Ifwat Akmal Chek Kassim dan Shahril Sa’ari mengalami kecederaan.

Namun, sedar akan persaingan dalam merebut kebelasan utama pasukan, penjaga gol kelahiran Kota Bharu, Kelantan ini telah menolak tawaran daripada Kedah dan lebih memilih ke pasukan The Bos Gaurus musim hadapan.

Namun, ada khabar angin mengatakan penjaga gol utama Perak, Hafizul Hakim berkemungkinan tidak akan bersama pasukan itu lagi. Sekiranya benar apa yang diperkatakan, mungkin ini peluang keemasan untuk pemain muda ini mengorak langkah.

3.Muhammad Azfar Arif bin Mohd Sukri (UITM FC)
• 6 penampilan
• 540 minit permainan
• 61.54% save percentage

Penjaga gawang UITM FC ini mungkin kurang dikenali, tidak seperti penjaga gawang pasukan lain. Mana tidaknya, pasukan UITM FC ini sendiri telah mencipta kejutan apabila berjaya melayakkan diri ke Liga Super buat julung kalinya musim ini. Rata-rata pemain mereka pun bukan pemain yang ternama.

Azfar Arif melakukan debut pertama di Liga Super musim ini menggantikan Haziq Aris yang mengalami kecederaan ketika pemanasan badan. Peluang itu disempurnakan dengan baik dengan rekod 3 menang ke atas PDRM, Pahang dan Terengganu serta 1 seri menentang Selangor dan 2 kalah kepada Perak dan Petaling Jaya City.

Akhir November lalu, dalam majlis memperkenalkan jurulatih musim 2021, pengurusan pasukan itu turut mengumumkan 9 senarai nama yang dilanjutkan kontrak pada musim hadapan. Antara nama mereka termasuklah Azfar Arif.

4.Mohammad Nasrullah bin Abdul Aziz (Perak)
• 6 penampilan
• 540 minit permainan
• 53.85% save percentage

Nasrullah lebih kurang sama jalan ceritanya dengan Azri Ghani. Dia merupakan penjaga gol yang ke-3 untuk pasukan ‘Yob’. Peluang keemasan itu diperolehinya apabila Muhammad Hafizul Hakim Khairul Nizam Jothy dan Khairul Amri Salehuddin mengalami kecederaan.

Peluang itu digunakan sebaiknya apabila muncul dalam 10 penjaga gol terbaik musim ini. Melihat akan prestasi Nasrullah dan Azri Ghani, masing-masing mempunyai 1 clean sheet bersama pasukan. Namun, antara mereka siapa yang bakal diletakkan sebagai penjaga gol utama pasukan The Bos Gaurus musim hadapan? Bersama kita nantikan.