Rangkuman MPFL 2020 Minggu 1

Tamat 6 perlawanan minggu pertama Malaysia Premier Futsal League 2020 dengan secara keseluruhan 50 gol berjaya dijaringkan. Ini rumusan kami untuk perlawanan-perlawanan minggu ini:

Pahang Rangers 9-1 Sarawak
Selaku pasukan pilihan Pahang Rangers tidak menghadapi masalah untuk meraih kemenangan pertama di laman sendiri. Formasi & corak permainan oleh jurulatih baru, Gerard Casas nampak mudah difahami para pemain yang boleh dikatakan serba lengkap luar dan dalam. Namun untuk perlawanan pertama ini tiada kelibat pemain import mereka Fineo akibat kecederaan.

Negeri Sembilan 4-3 Perak
Perlawanan tampak lebih berpihak kepada Perak yang lebih menguasai permainan namun pasukan baru, Negeri Sembilan berjaya menewaskan mereka dalam satu perlawanan yang sengit. Menarik untuk melihat gandingan Sufri Shamil & Asyraff Jalal yang menjadi tunjang utama untuk kemenangan mereka. Kemenangan mereka juga dibantu oleh ketangkasan bekas penjaga gol Melaka United, Syahman Idris.

Kuala Lumpur 6-4 Pulau Pinang
Kuala Lumpur yang kini dibimbing oleh Addie Azwan berjaya mencatat kemenangan pertama mereka. Kehadiran beberapa pemain pengalaman bersama KL tahun ini memberikan kelebihan buat mereka. Paling mencuri tumpuan dalam Shah Azman yang turut menjadi pemain terbaik perlawanan dengan 3 gol sumbangan pemain asal Klang ini.

Terengganu 10-3 Kedah
Pasukan no. 4 musim lepas, Terengganu bermula garang dengan kemenangan besar di laman sendiri. Peningkatan nampak terhadap para pemain Terengganu musim ini yang majoriti dikekalkan dari musim lepas. Mereka masih kekal dengan corak permainan yang pantas (counter attack) & nampak sentuhan mereka lebih tajam kali ini. Alif Mat Amin & Hafiz Ismail antara yang mencuri tumpuan dengan masing-masing menjaringkan 3 gol untuk pasukan mereka.

Kelantan 4-1 KPM PST Mustangs
Pertemuan dua pendatang baru ini berpihak kepada pasukan tuan rumah. KPM PST Mustangs terlebih dahulu mendahului perlawanan sebelum kapten Kelantan, Aqim Salihuddin menjaringkan gol penyamaan 2 minit selepas itu. Mereka terus mengawal permainan dengan tambahan 3 lagi gol menerusi Luqman Yaakob (2) & Aqil Khalis (1)

Selangor MAC 3-2 KL City FC
Perlawanan paling menarik untuk minggu pertama. KL City turun dengan disiplin pertahanan yang baik & berjaya menghalang serangan-serangan pasukan lawan. Mereka terus melakukan kejutan dengan 2 gol pendahulan oleh Raziq & Saidi. Hampir meraih kemenangan pertama namun 4 minit terakhir menjadi pemusnah buat pasukan KL City, pengalaman Selangor selaku juara bertahan berjaya membantu mereka bangkit dengan 3 gol Syed Aizad Daniel yang hadir menerusi permainan power play.

Start a Conversation