Joao Gabriel Felipe Sabah MPFL

Joao Gabriel, Felipe Sudah Tinggalkan Sabah?

Dikhabarkan bakal berlaku perubahan kepada barisan pemain import di Sabah apabila kedua-dua import musim ini, Joao Gabriel dan Felipe da Silva dikatakan sudah dilepaskan pasukan. Ini mungkin sedikit sebanyak mengejutkan kerana kedua-dua pemain tampil beraksi baik.

Selalunya, jika prestasi pemain kurang baik, barulah mereka akan digugurkan daripada pasukan, namun di Sabah sebaliknya telah berlaku.

Felipe merupakan pendahulu penjaring gol buat Sabah dengan lapan gol selepas tujuh aksi, sementara Gabriel pula dengan dua gol.

Hampir separuh jaringan pasukan dari Borneo itu dihasilkan oleh kedua-dua pemain ini dengan keseluruhannya berjumlah 27 gol.

Dalam dua aksi terakhir pasukan – menentang Shah Alam City dan Johor Darul Ta’zim (JDT), kedua-dua pemain dilihat kurang terlibat sebagai pemain utama, malah Felipe turut ‘hilang’ ketika aksi penting berdepan Shah Alam City yang menyaksikan mereka tewas 2-6.

Daripada situasi tersebut kita mungkin boleh mengatakan yang mungkin kedua-duanya kurang cergas dan dirundung kecederaan.

Selepas tujuh perlawanan, Sabah sedang berada di tangga kelima dengan sembilan mata, berkongsi mata bersama Gombak TOT. Mereka juga hanya dipisahkan tiga mata daripada Selangor di kedudukan ke-4 dan empat mata dengan Shah Alam City di tangga ke-3, Divisyen 1.

Situasi tanpa kudrat terbaik pemain import mungkin telah memaksa Sabah untuk menukar pemain di jendela pendaftaran pemain kini.

Adakah benar kedua-dua pemain sudah dilepaskan pasukan dan mereka telah bersedia untuk membawa masuk dua import baharu nanti?

Start a Conversation