MPFL Divisyen 2 Kedah 2024

12 Pasukan Bersaing, Ini Info Terkini MPFL Divisyen 2

Setelah sekian lama kita menanti khabar tentang Divisyen 2, Liga Premier Futsal Malaysia (MPFL) 2024, ia akhirnya telah dimuktamadkan.

Pertandingan liga satu pusingan melibatkan 12 pasukan itu bakal akan bermula pada 22 Jun dan dijangka berakhir pada awal Ogos depan.

Ia bakal melibatkan enam sirkit dengan lokasi-lokasi pertandingan masih belum dimuktamadkan dan akan dimaklumkan semula nanti.

Perkara ini telah dijelaskan oleh Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) kepada pasukan-pasukan bertanding pada 30 Mei lalu di Wisma FAM menerusi satu taklimat khas. Turut memaklumkan dalam taklimat itu adalah tentang peraturan bagi pertandingan tersebut.

Setiap pasukan bertanding dibenarkan untuk mendaftarkan maksima 25 pemain dengan tiga daripadanya merupakan penjaga gol. Minima sebanyak 14 pemain perlu didaftarkan selain hanya 14 pemain dibenarkan untuk didaftarkan dan dibawa bagi satu-satu perlawanan.

Pasukan juga boleh mendaftar pemain seawal usia 15 tahun dan perlu membawa seorang pemain bawah 20 tahun ke setiap perlawanan.

Selain itu, pasukan di Divisyen 2 juga berpeluang menyertai Piala Futsal Malaysia (MFC) dengan juara dan naib juara akan melalui aksi ‘play off’ menentang dua pasukan tercorot Divisyen 1. Pemenang dua aksi tersebut akan menyertai enam lagi pasukan dari Divisyen 1.

Berikut adalah 12 pasukan yang mengesahkan penyertaan ke Divisyen 2 yang kali pertama dilangsungkan;

 1. Kedah
 2. Pulau Pinang
 3. Kuala Lumpur
 4. Melaka
 5. ATM
 6. Kelantan
 7. PFA Odin
 8. Malaysian Universiti FT
 9. Kelab Sukan Bandar Nilai
 10. Negeri Sembilan United
 11. Canaan FC
 12. Kelab Futsal PJ Champz

Start a Conversation