Jersi baru skuad bola sepak kebangsaan dah sah ke belum?

Jersi baru skuad bola sepak kebangsaan dah sah ke belum?

Semalam kecoh di laman sosial selepas jersi baru yang dikatakan milik pasukan bola sepak kebangsaan sudah dijual. Berdasarkan pemerhatian kitorang gambar yang viral itu adalah di sebuah kedai sukan di Sabah.

Tapi yang menjadi persoalan sekarang masih tidak pasti adakah jersi sah akan digunakan skuad bola sepak kebangsaan sebab pihak Nike mahupun FAM sendiri belum ada mengeluarkan pengumuman rasmi lagi.

Kitorang jangkakan akan ada pengumuman rasmi dalam masa terdekat ini selepas pasukan jiran kita, Singapura baru saja melancarkan jersi baru mereka. https://www.facebook.com/singaporefootball/videos/1026937527780517

Kembali ke jersi retro 

Kalau betul gambar yang viral itu adalah design yang digunakan kitorang tengok ia seakan-akan jersi retro pasukan kebangsaan kita pada tahun 1978-1982 untuk jersi home. Plain yellow colour dan ada kolar di baju. Ketk itu jenaktia menggunakan jenama Umbro & Adidas. Untuk away pula new design idea, jersi berwarna hitam dan ada stripe kuning. 

Kredit Gambar: Rojak Daily

Kredit gambar : HarimauMalaya

Kredit gambar : HarimauMalaya

Ikut template jersi Australia?

Tengok balik gambar jersi sama seperti jersi Nike Home Austrlia yang telah dilancarkan September lepas. Warna kuning dan berkolar cuma Australia menggunakan warna Hijau di bahagian kolar tersebut.

Kredit gambar : Football Fashion

Sah atau tidak kita tunggu official announcement daripada Nike Malaysia & FAM nanti!